راهنمای خرید دوربین عکاسی
دوربینهای عکاسی در گروههای اصلی مختلفی در بازار موجودند که از میان این گروهها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- دوربینهای DSLR
- بدون آینه یا میرورلس
- کامپکت
- مدیوم فرمت
- تکنیکال
- اکشن کمرا
- دوربینهای چاپ سریع و فوری
بیشتر نیازهای عکاسی را سه گروه اصلی نام برده شده در بالا رفع میکنند؛ ضمن اینکه و پرفروشترین دوربینها هم در این دستهبندیها قرار دارند. سایر مدلها برای استفادههای بسیار تخصصی و حرفهای کاربرد داشته و مخاطبان خاص خود را دارند.
اندازه حسگر دوربینهای دیجیتال :
حسگر دوربینهای دیجیتال در ابعاد مختلفی تولید میشوند. دوربینهای حرفهایتر، دارای حسگری بزرگتر بوده و معمولا حسگر آنها در قطع فولفریم و مدیوم فرمت است. دوربینهای نیمهحرفهای و آماتور نیز از حسگرهای APS-C استفاده میکنند. در دوربینهای کامپکت و همچنین دوربینهای موبایل، حسگرهای کوچکتری استفاده میشود. دوربینهای فولفریم دارای قیمت بالاتری بوده و لنزهایی که به آنها اجازه میدهند تا از حداکثر تواناییشان استفاده کنند نیز معمولا گرانتر از لنزهای معمولی هستند. در مقابل، دوربینهایی که از حسگر APS-C استفاده میکنند، قیمت بهنسبت پایینتری دارند. این دوربینها برای شروع عکاسی و همچنین عکاسی بصورت نیمهحرفهای، گزینهای مناسب هستند. در تصویر زیر میتوانید مقایسهای از ابعاد مختلف حسگر دوربینهای عکاسی داشته باشید.
دوربینهای DSLR :
DSLR مخفف عبارت انگلیسی Digital Single-lens Reflex Camera است که برگردان این عبارت به فارسی “دوربین دیجیتال تکلنزی بازتابی” است. این دوربینها در ساختار خود از مکانیسم آینهها برای انعکاس نور از لنز به منظره یاب اپتیکال (دریچه چشمی پشت دوربین که به وسیله نگاه کردن از داخل آن میتوانید تصویری که لنز دریافت میکند، در آن تماشا کنید) این دوربینها قادرند تصاویر با کیفیت بالایی را ثبت کنند و به صورت گسترده هم توسط بسیاری از حرفهایها و هم توسط بسیاری از تازهکارها از این دوربینها استفاده میشود. در دوربینهای DSLR کاربر میتواند از منظره یاب دوربین، صحنهای که روبروی لنز قرار دارد را مشاهده کند و قبل از اقدام به عکسبرداری، برای ثبت کادری زیبا صحنهی روبروی لنز را ببیند. همچنین آینه موجود در دوربین هنگام فشار دادن دکمه شاتر از جلوی حسگر جابجا میشود تا راه رسیدن نور به سنسور (حسگر وظیفه ثبت تصویر را دارد) باز شود و تصویر ثبت شود.
دوربینهای DSLR چه نکات مثبتی دارند؟
● قابلیت استفاده از لنزهای متنوع: بسیاری از دوربینهای دیگر مثل دوربینهای کامپکت، قابلیت تعویض لنز را به کاربر نمیدهند و لنزی دائمی با قابلیتهای محدود روی آنها به صورت فیکس نصب شده است. اما لنزهای بسیار متفاوتی برای دوربینهای DSLR موجود است و این یعنی با تعویض لنز قابلیتهای دوربین مثل کیفیت تصاویر، عمق میدان، گستره زاویه دید و خصوصیات دیگر آن قابل تغییر خواهد بود.
● فوکوس خودکار سریع: دوربینهای DSLR سیستم فوکوس خودکار پیشرفتهای دارند که به کاربر امکان تعقیب سوژههایی که به سرعت در حرکت هستند را نیز میدهد. این یعنی با تنظیمات درست روی دوربین به راحتی میتوانید بدون تار شدن تصویر از سوژههایی که با سرعت بالایی در حرکتند نیز عکسبرداری کنید. این قابلیت در بسیاری از رشتههای عکاسی مثل عکاسی ورزشی، امری واجب است.
● عمر طولانی باتری با هر بار شارژ: در استفاده از این دوربینها به واسطه مجهز بودنشان به منظرهیاب اپتیکال و عدم نیاز به روشن بودن دائمی صفحه نمایشگر، انرژی زیادی را مصرف نمیکنند، درنتیجه زمان بیشتری طول خواهد کشید تا باتری دوربین به اتمام برسد و به بیان دیگر زمان بیشتری برای عکاسی در اختیار کاربر است.
● حافظه بالا: بر خلاف دوربینهای قدیمی و فیلمی که تصاویر بر روی فیلمهای عکاسی ذخیره میشدند، در دوربینهای DSLR تصاویر بر روی کارت حافظه ذخیره میشوند و این کارتهای حافظه فضای لازم برای ثبت تعداد زیادی تصویر را دارند. علاوه بر این، دیگر نیازی نیست که هزینه بالایی برای خرید فیلمهای عکاسی کرد.
● سرعت بالا: به علت اینکه نور به طور مستقیم به منظره یاب اپتیکال از طریق مکانیسم آینه در دوربین تابیده میشود، تصویر روبروی لنز بدون تاخیر در منظرهیاب اپتیکال دوربین نمایان میشود و این به معنای این است که زمان کمتری صرف تمرکز بر روی کادر خود خواهید کرد و در نتیجه زمان بیشتری در اختیار شما است.
● سنسور بزرگ: در حالی که بالا بودن رزولوشن یا همان مگاپیکسل در دوربینها موجب بالا رفتن کیفیت تصویر میشود، برخلاف حسگرهای موجود در دوربینهای گوشیهای هوشمند وجود حسگرهای بزرگ در دوربینهای DSLR موجب کیفیت بسیار بالای تصاویر میشود. حسگر بزرگتر یعنی دریافت نور بیشتر، پس علاوه بر اینکه کیفیت تصاویر در دوربینهای DSLR بالا است، در فضاهای کم نور نیز به واسطه وجود سنسورهای بزرگ، این دوربینها عملکرد خوبی دارند.
● تجهیزات و لوازم جانبی متنوع: تجهیزات بسیاری مانند انواع مانتها، فلاشها و تریگرها با دوربینهای DSLR سازگاری دارند و این تجهیزات به شما قابلیتهای بسیاری در راحتی در استفاده و همچنین استفاده خلاقانه از این دوربینها فراهم میکنند و میتوانید با این لوازم جانبی، تجربهای منحصربهفرد در عکاسی داشته باشید.
دوربینهای بدون آینه یا میرورلس :
دوربینهای بدون آینه نوع جدیدتری از دوربینهای حرفهای هستند که از اوایل هزاره سوم میلادی بسیاری از برندهای معروف مثل نیکون، کانن، سونی و دیگر شرکتهای ساخت دوربین، به تولید این نوع از دوربینها پرداختند. دوربینهای بدون آینه همانطور که از نامشان پیدا است، در ساختار داخلی خود از آینه بازتابی استفاده نمیکنند. در این دوربینها نور به طور مستقیم به سطح سنسور تابیده میشود و در صفحه نمایشگر LCD دوربین، تصویر روبروی لنز قابل مشاهده است. همچنین در این صفحه نمایشگر کاربر قادر است تا تنظیمات مورد نظر خود را مشاهده و تغییرات دلخواه خود را انجام دهد. برای این دوربینها نیز تعداد بیشماری لنز گوناگون موجود است که همین امر فروش و استفاده از اینگونه دوربینها را در ردیف اول دوربینهای با قابلیت شخصی سازی قرار داده است. ساختار داخلی این دوربینها ساختار سادهتری نسبت به دوربینهای DSLR است. در این دوربینها به جای اینکه نور و یا همان تصویر به وسیله آینه به منظره یاب و سنسور منعکس شود، به طور مستقیم توسط حسگر دریافت میشود. این دوربینها دارای منظرهیاب الکترونیک هستند و میتوانید تصاویر روبروی دوربین را به صورت زنده از طریق آن مشاهده کنید.
عملکرد این دوربینها هنگامی که کاربر دکمه شاتر را فشار میدهد به اینگونه است گه تیغهای به سمت بالا میرود تا حسگر را بپوشاند، سپس همان تیغه به سمت پایین میآید تا حسگر را در معرض تصویر یا به عبارت علمیتر همان نور قرار دهد و در نهایت تیغه دیگری به سمت بالا میآید و سنسور را دوباره میپوشاند تا نوردهی به سنسور متوقف و تصویر مورد نظر توسط دوربین ثبت شود..
دوربینهای بدون آینه چه نکات مثبتی دارند؟
● اندازه کامپکت و وزن سبک: عدم وجود آینههای بازتابی منجر به اندازه کوچکتر این دوربینها نسبت به دوربینهای DSLR شده است و همین امر حمل دوربینهای بدون آینه را راحتتر میکند. این دوربینهای با اندازه جمع و جورتر خود نسبت به دوربینهای DSLR انتخاب بهتری برای کسانی که سفر میکنند و یا به عکاسی خیابانی علاقهمندند، است.
● منظره یاب : الکترونیک:هنگامی که نور از لنز یک دوربین بدون آینه عبور میکند، بر روی سنسور این دوربینهای به صورت مستقیم نقش میبندد و به صورت زنده بر روی صفحه نمایشگر و یا منظرهیاب الکترونیک نمایش داده میشود. این نمایش مستقیم باعث درک بهتری از نوردهی و تنظیمات میشود و شما میتوانید قبل از ثبت عکس تنظیمات دقیقی را بر روی تصویر اعمال کنید و بعد از اطمینان از تنظیمات دلخواه، اقدام به ثبت تصویر نمایید.
● تثبیت کننده تصویر: در اثر عدم وجود مکانیسم ثبت و نمایش تصویر به وسیله آینهها در دوربینهای بدون آینه، لرزش دوربین نیز اثر کمتری بر روی تصاویر خواهد گذاشت و درنتیجه کیفیت تصاویر واضحتر و حرفهایتر خواهد بود.
● سرعت عکسبرداری بالا: این دوربینها قابلیتهای فوکوس پیشرفتهای دارند و همچنین سرعت شاتر نیز در این دوربینها بالاتر است و این قابلیتها موجب امکان عکاسی پیدرپی و با سرعت بالا برای کاربران میشود.
● عملکرد بیصدا: وجود قسمتهای متحرک کمتر در این دوربینها به معنی صدای اضافی کمتر است. دوربینهای بدون آینه بهترین دوربینها برای عکسبرداری بیصدا و فیلمبرداری هستند.
مقایسه دوربینهای DSLR و دوربینهای بدون آینه :
قبل از اینکه به توضیح درباره دیگر انواع دوربینها بپردازیم، به علت اینکه دوربینهای DSLR و دوربینهای بدون آینه از اصلیترین انواع دوربینها برای اکثر نیازهای عکاسی حرفهای و علاقهمندان به عکاسی است، بهتر دانستم که قیاسی کلی از این دو نوع دوربین را در اختیار خوانندگان متن بگذاریم، بلکه سوالهایی که شاید در ذهن شما وجود دارد کمرنگتر شود و یا رفع گردد.
● دوربینهای بدون آینه وزن و اندازه کمتری نسبت به دوربینها DSLR دارند : وزن سبک و اندازه کامپکت دوربینهای بدون آینه موجب سهولت استفاده و حمل برای کسانی که سفر میکنند و یا به پیاده روی و عکاسی علاقهمندند، است. از بعضی جهات قطعات اضافی موجود در دوربینهای DSLR موجب کیفیت بیشتر تصاویر میشود، اما وزن سنگین و اندازه بزرگ آنها از نقاط ضعف این دوربینها است.
● دوربینهای بدون آینه توسط منظره یاب و صفحه نمایشگر خود کنتراست و نوردهی دقیقی از تصویر قبل از ثبت آن را نمایش میدهند : در دوربینهای DSLR منظره یاب به صورت اپتیکال وجود دارد که این امر موجب امکان مشاهده کاملاً زنده تصاویر روبروی لنز میشود ولی برای اینکه عکاس در استفاده از دوربینهای DSLR از درستی تنظیمات نوردهی مطمئن شود یا باید درک کاملاً دقیقی از آنها داشته باشد و یا بعد از ثبت تصویر، عکس ثبت شده را بازبینی کند.
● دوربینهای بدون آینه عمر باتری کوتاهتری را با هر بار شارژ به کاربران ارائه میدهند : برخلاف منظره یاب اپتیکال موجود در دوربینهای DSLR، منظره یاب الکترونیک دوربینهای بدون آینه برای نمایش تصاویر به انرژی الکتریکی نیاز دارد و همین امر موجب کوتاهتر شدن دوام باتری میشود.
● دوربینهای بدون آینه هزینههای بیشتری دارند : قیمت دوربینهای DSLR ممکن است با دوربینهای بدون آینه برابر باشد ولی تجهیزات دوربینهای DSLR به علت اینکه نوع قدیمیتری از دوربینهای حرفهای هستند، بیشتر در دسترس است و معمولاً قیمت کمتری نیز دارند. به همین دلایل خرید دوربین DSLR برای شروع عکاسی را شاید بتوان گزینه اقتصادیتری دانست.
● برای دوربینهای بدون آینه، تنوع تجهیزات کمتری در بازار موجود است : دوربینهای بدون آینه به علت اینکه عمر چندان زیادی در صنعت عکاسی ندارند، طیف تجهیزات و لنزهای کمتری نسبت به دوربینهای DSLR دارند.
● با دوربینهای بدون آینه میتوان عکسبرداری پرسرعتتری را تجربه کرد : در حالی که هم دوربینهای بدون آینه و هم دوبینهای DSLR توانایی عکاسی با سرعتهای بسیار بالای شاتر را دارند ولی دوربینهای بدون آینه به علت ساختار سادهتر داخلی خود میتوانند از اکثر دوربینهای DSLR سرعت بیشتری را در عکسبرداری ارائه دهند. این سرعت بالا در حالت عکسبرداری Burst Mode (عکاسی پیدرپی و متوالی) قابل مشاهده است.
● دوربینهای بدون آینه تصاویر تثبیتشدهتری را ارائه میدهند : عدم وجود مکانیسم آینهای داخل این دوربینها موجب ثبت تصاویر تثبیتشدهتری میشود و همچنین وجود قطعات متحرک کمتر نیز به کمتر شدن صدای تولید شده توسط دوربین میانجامد.
● در ساختار دوربینهای DSLR معمولاً سنسور بزرگتری وجود دارد : بزرگتر بودن سنسور موجب مناسبتر بودن این دوربینها در موقعیتهایی است که نور زیادی در محیط وجود ندارد.
● دقت فوکوس خودکار دوربینهای بدون آینه پایینتر از دوربینهای DSLR است : فوکوس خودکار در دوربینهای بدون آینه دارای سیستم تشخیص کنتراست است ولی دوربینهای DSLR از سیستم تشخیص فاز بهرهمندند. توضیح کامل چگونگی عملکرد این دو سیستم متفاوت طولانی است ولی میتوان گفت که دوربینهای بدون آینه نمیتوانند به خوبی و دقت دوربینهای DSLR مسافت بین لنز و سوژه مورد نظر را محاسبه کنند. همچنین هنگامی که نور کمی در محیط است دوربینهای بدون آینه لنز خود را به سمتی که کنتراست بیشتری وجود دارد، هدایت میکنند و همین امر ممکن است موجب کم شدن وضوح تصویر در شرایط کمنور شود.